PDF-kaavojen käyttäminen

Monitasoisten PDF-kaavojen käyttäminen

Osa digitaalisista kaavoista on monitasoisia pdf-tiedostoja, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki kaavan koot ovat tiedostossa päällekkäin erillisillä tasoilla. Saadaksesi valittua pelkästään haluamasi koon tai koot, avaa kaava-arkki esimerkiksi Adobe Acrobat tai Adobe Reader -ohjelmassa. Acrobat Readerin voit ladata koneellesi ilmaiseksi esimerkiksi täältä. Huomaa, että tarvitset myös tietokoneen, sillä tiedoston tasoja ei voi hallita mobiililaitteella. Klikkaa sitten ikkunan vasemmassa sivupalkissa Tasot (Layers) -kuvaketta, jolloin lista kaikista tiedostossa olevista tasoista avautuu.

Kun tason vieressä oleva silmäsymboli on näkyvissä, on myös kyseinen taso aktiivinen. Voit piilottaa tason klikkaamalla silmäsymbolia. Jätä aktiiviseksi vain ne tasot (koko tai koot), jotka haluat tulostaa. Jätä aina aktiiviseksi myös tekstitaso. Vain aktiiviset, eli silmäsymbolilla merkityt tsot tulostuvat.

Valittuasi haluamasi koon tai koot, voit siirtyä tulostamaan kaavan. Tulostaessasi varmista aina, ettei printterisi skaalaa arkkeja, vaan tulostaa ne todellisessa koossa (Actual size). Kaava-arkin ensimmäisellä sivulla on 10 cm testineliö, jonka avulla voit vielä tarkistaa, että kaavat ovat varmasti tulostuneet oikeassa mittakaavassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.