Luonnonkuidut ja tekokuidut, kumpaa sinä suosit?

Tekstiilikuidut voidaan jaotella luonnollisen tai kemiallisen alkuperän mukaan. Jos käytetään luonnollisuutta jaottelussa niin käytetään termejä ”luonnonkuidut” tai ”tekokuidut”. Kemiallisen jaottelun mukaan kuidut kuuluvat orgaanisiin tai epäorgaanisiin kuituihin. Luonnonkuiduista tunnetuin ja käytetyin on puuvilla, tekokuiduista yleisin on polyesteri. Tekstiilikuituja myös yhdistellään, jotta saadaan tietynlaisia ominaisuuksia kankaalle. Kuituseokset voivat olla luonnonkuitujen seoksia, luonnonkuitujen ja tekokuitujen seoksia tai eri tekokuitujen seoksia.

Eläinperäisiin luonnonkuituihin kuuluu: alpakka, laama, mohair, naudan karva, kameli, angora, kashmir, silkki ja villa. Kasviperäisiin luonnonkuituihin kuuluu: bambu, hamppu, juti, kapokki, kookos, manilla, pellava, puuvilla, rami ja sisali.

Tekokuidut ovat teollisesti valmistettuja kuituja. Tekokuitujen yksi osa-alue on nimeltään muuntokuidut, joihin kuuluu: asetaatti, kupro, luonnonkumikuitu, lyocell, modaali, triasetaatti ja viskoosi. Synteettisiin tekokuituihin kuuluu: akryyli, aramidi, elastaani, klorokuitu, modakryyli, polyamidi, polyesteri ja polypropeiini.

Suomen tekstiili ja muoti sivuilta löytyy paljon tietoa kuitujen ominaisuuksista, pesu- ja silitysohjeet, jos tarvitset syvällistä tietoa: https://www.stjm.fi/kuituopas/#/

Viime aikoina on ollut paljon kirjotuksia, siitä kumpi on ekologisempi, luonnonkuitu vai tekokuitu. Suosin itse enemmän luonnonkuituja, koska ne ovat uusiutuvia luonnonvaroja, maatuvat ja ne saadaan luonnosta ilman kemiallisia apuja. Lisäksi luonnonkuidut ovat hengittäviä ja tuntuvat iholla miellyttäviltä. Luonnonkuidut ovat kalliimpia kuin tekokuidut, mutta isosti ajatellen muovin kierrättäminen ja luonnosta pois saaminen tulee lopulta kalliiksi yhteiskunnalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.